• Hem
  • Premiär i Tekni...
Blogg

Premiär i Teknisk servicenämnd

Den 12:e februari representerade jag för första gången 1507 personer i Teknisk Servicenämnd, alla ni som röstat på Vänsterpartiet i Lidköping och det kändes stort.

Teknisk servicenämnd är en spännande nämnd med viktiga arbetsuppgifter. Vatten, avlopp, sophantering och el i all ära, det som ligger mig närmast om hjärtat är något som inte lika många ser som lika viktiga; Bredband. Alla funktioner i Teknisk servicenämnd måste fungera för att Lidköping ska fungera och alla tjänster måste utvecklas för att vi ska nå målet 45 000 invånare i Lidköping. Och på samma sätt som alla nya och gamla Lidköpingsbor ska kunna ta för självklart att extremiteter försvinner när man spolar i toaletten och att det kommer färskt gott vatten när man vrider på kranan, lika självklart anser jag det bör vara att man har ett snabbt internet när man slår på datorn eller telefonen.

Årets och mitt livs första Teknisk servicenämnd var ganska tung och erfarna ledamöter vittnade om att det var den längsta kallelsen på mycket länge om inte någonsin, 115 sidor text som skulle läsas igenom och förberedas. Tack och lov var jag på ett gruppmöte med ledamöter från Socialdemokraterna och Miljöpartisterna i nämnden några dagar innan.

I stort verkar verksamhetsberättelserna vara iordning och de få siffrorna som sticker ut från budgeten fanns det bra förklaringar på anser jag. Det var t.ex. pengar över för Lidköpings elnät, eftersom ett projekt hade dragit ut på tiden och att Värmeverket inte längre tar emot privatpersoner har inneburit oplanerade högre kostnader för Kartåsen och Renhållningen.

I samtliga frågor utom en var nämnden enad i sina beslut. Men när det gällde §10 i kallelsen; Vattenskyddsområdet Kinneviken, la allianspartierna fram ett eget förslag med vad jag uppfattar som en egendomlig motivering. För dig som inte orkar läsa hela kallelsen, så innebär frågan om Vattenskyddsområdet Kinneviken i korthet att Lidköpings kommun ska påbörja ett teknisk lokal undersökning för att säkra dricksvattnet i Lidköping. Det handlar bland annat om att kartlägga strömmar runt våra vattenintag i Vänern och tillflödet av vatten från Lidan.

Ärendet har redan bordlagts en gång, och nu ville allianspartierna skicka tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för att dra ut ännu mer på tiden, med motiveringen att undersöka möjligheterna att inleda ett samarbete med de andra kommunerna runt om Vänern. Riktigt vad kommuner som Mariestad och andra kommuner som inte använder sig av, eller direkt påverkar vårt dricksvatten, har med en lokal teknisk undersökning att göra fick jag aldrig riktigt klart för mig. Och Götene kommun som också använder samma vatten har vad jag förstått redan fattat sitt beslut och bara väntar på att LIdköping ska fatta beslutet. Vilket vi alltså gjorde på Teknisk Servicenämnd eftersom allianspartierna är i minoritet i Lidköping (tack alla som röstat rätt).

Om det finns intresse kommer jag fortsätta rapportera om våra nämndmöten i Teknisk servicenämnd här på hemsidan, och förhoppningsvis kommer de bli mer korrekta och detaljerade om ni vill, var efter jag lär mig mer om nämnden och dess arbetsområden. Och ingen blir gladare än jag om du hör av dig och rättar mig om det är något jag skriver som är inkorrekt. Du når mig alltid på min privata telefon 0705 – 403 588 eller e-postadress [email protected] om du har några frågor eller vill berätta om hur något står till.

Med vänliga hälsningar
/Johan Lundberg

Kopiera länk