• Hem
  • Mot ett hållbar...
Blogg

Mot ett hållbart Lidköping

Det är dags för ett första inlägg på Vänsterpartiet Lidköpings blogg. Först ut är Mattias Pettersson, ledamot i Kommunfullmäktige Lidköping:

10819084_10152471526545509_840266183_nInför kommunfullmäktige den 24 nov, mitt andra i ordningen, så ombads jag vara beredd på debatt kring höjningen av renhållningstaxan.

Inför kommunfullmäktige den 24 nov, mitt andra i ordningen, så ombads jag vara beredd på debatt kring höjningen av renhållningstaxan.

Ärendet hade tidigare legat hos Teknisk service, en nämnd jag inte är speciellt insatt i ännu. Jag läste igenom handlingarna några gånger och förstod att kommunen stod inför nödvändiga höjningar. Man vill satsa på återvinningen på kartåsen och man behöver köpa in nya fordon, höja löner, modernisera latrinhantering osv. Jag kikar in på kommunens hemsida för att få lite större inblick i miljöarbetet vad gäller avfall. Hittar ett dokument som heter ”miljöbedömning av Lidköpings kommuns avfallsplan”. Här står massa intressant!

10799561_10152471526550509_142033342_n Kommunen har åtta målområden, däribland att minska farligt avfall, högre återvinning, minskad deponering. Med flera. I dokumentet står också att kommunen vill ha gasdrivna fordon för sophämtning istället för dieseldrivna. Där i ligger en kostnad helt klart. Man vill också utöka den fastighetstnära insamlingen – något jag saknar vid min egen lägenhet i centrala Lidköping. Mitt favoritstycke i dokumentet är ändå ”ökad konsumtion bidrar i slutändan till ökad deponering”. Men det kommer vi till vid ett senare tillfälle.

Kommunen har åtta målområden, däribland att minska farligt avfall, högre återvinning, minskad deponering. Med flera. I dokumentet står också att kommunen vill ha gasdrivna fordon för sophämtning istället för dieseldrivna. Där i ligger en kostnad helt klart. Man vill också utöka den fastighetstnära insamlingen – något jag saknar vid min egen lägenhet i centrala Lidköping. Mitt favoritstycke i dokumentet är ändå ”ökad konsumtion bidrar i slutändan till ökad deponering”. Men det kommer vi till vid ett senare tillfälle.

Igårkväll innan fullmäktige har kommunstyrelsen ett extra möte om renhållningstaxan. Jag springer på Miljöpartiets Göran Larsson i Lidbeckska huset som berättar att de kommit överrens i ärendet. Strax efteråt pratar jag med Bo Eliasson – Vänsterns ledamot i Kommunstyrelsen – som bekräftar att de löst höjningen av taxan stegvis. Ingen debatt kommer att behövas.

När ärendet tas upp på fullmäktige går jag iallafall upp efter Kjell Hedvall (mycket herrar i talarstolen denna afton) och yrkar bifall i ärendet. Jag lyfter fram vikten av lidköpingsbornas engagemang, tillsammans med kloka politiska beslut för att kunna nå våra hållbarhetsmål.

Det känns som att vi är på god väg.

/ Mattias Pettersson
Fullmäktigeledamot Vänsterpartiet Lidköping

Kopiera länk